Møt SuperSilje!

Dette er meg – på mitt beste og på mitt verste, for jeg er en type 3 i Enneagrammet – ofte kaldt måloppnåeren.

Klikk her hvis du vil lese om de andre typene i Enneagrammet.

SuperSilje

type3utenkant

Enneagramtype 3

Som 3ere flest, kan jeg være supereffektiv, flink, positiv og grei med 1000 jern i ilden. Jeg er målbevisst, får ting unna, og er ikke så flink til å slappe av – i hvert fall ikke mer en noen minutter av gangen. Jeg gjør ofte flere ting på en gang. Like greit å jogge eller sykle til jobben, så får jeg gjort unna dagens trening i samme slengen. Hvis jeg deltar på et webinar, kan jeg vel stryke klær eller vaske opp med det samme, eller lufte bikkja med en meditasjon på øret. Jeg skal helst rekke mest mulig på kortest mulig tid, for jeg har så mye å gjøre, og det er alltid så mye mer jeg burde ha gjort.

Med hjertet i halsen

Noen ganger er det forferdelig slitsom å være meg. Jeg har levd store deler av livet med «hjertet i halsen» og en dyp følelse av å ikke strekke til. Samme hva jeg har oppnådd, så har det vært en følelse der av at jeg burde ha fått til mer, prestert bedre. Jeg har bestandig sammenlignet meg, som regel ubevisst, med andre. Og det er alltid noen som er flinkere enn meg til et eller annet. Venninner som baker finere kaker, eller er sprekere enn meg. Coacher som har flere klienter eller får mer oppmerksomhet i media. Naboer med finere hage og som måker snøen vekk så du ser asfalten selv om det faller 1 meter i løpet av natta. Alltid er det noen som er tynnere, penere, flinkere eller bedre enn meg i noe, og for hver gang det skjer, har jeg en tendens til å tenke «nå må du søren meg skjerpe deg, Silje». «Ta deg sammen og stå på litt hardere».

I størstedelen av livet var jeg ikke klar over disse mekanismene i meg selv. Og jeg trodde nok også at alle har det på samme måte. Jeg kavet og jobbet, strevde og sto på, med stadig høyere puls og adrenalinet rasende gjennom kroppen.

Til slutt sa kroppen stopp

Jeg kunne ikke mer. Jeg gikk ned for telling og ble liggende, og jeg var livredd. Da var det en enorm gave at jeg var blitt kjent med Enneagrammet og kunne forstå hva det var som sto på spill for meg. Som en 3er, har jeg en tendens til å tro at jeg kun finner min verdi i det jeg GJØR. Dypest sett føles det som du er mer verdifull enn meg hvis du er flinkere enn meg, eller gjør mer. Å ligge på sofaen og ikke kunne gjøre noe som helst, utløste en forferdelig følelse av å være verdiløs. Det var vondt og jeg har aldri følt meg så rastløs og urolig, men samtidig forsto jeg at her var den en gave til meg. Jeg måtte bli kjent med meg selv på nytt – hvem ER jeg egentlig, uten alt jeg GJØR. Det har vært en lang reise, som slett ikke er slutt, men jeg har i hvert fall kommet et langt stykke fra der jeg lå på sofaen og følte meg totalt ubrukelig.

Jeg er glad i meg selv, for den jeg ER, samtidig som jeg også elsker å være på farten, oppnå resultater og mål. Til forskjell fra før, kan jeg også passe på meg selv, roe ned og bare VÆRE. Når jeg begynner å sammenligne meg med de rundt meg, kan jeg stoppe opp og tenke «æsj, nei – jeg gidder ikke å prøve å overgå deg på kjøkkenet», eller «jeg BEHØVER jo ikke være den mykeste eller sterkeste på yogaen».

Alle har vi noen gaver og talenter vi kan komme til å overdrive

Å være effektiv, løsningsorientert med et dypt ønske om å utvikle meg og bli en bedre utgave av meg selv er blant mine største talenter og på mitt beste vet jeg at jeg kan være til inspirasjon for andre mennesker. Det er når jeg tror at jeg MÅ være slik – hele tiden – at jeg kun er verdifull i kraft av det jeg oppnår, at jeg begynner å snuble. Da blir jeg stressa, utålmodig, både med meg selv og andre, og mister helt følelsen av hvem jeg er og hvorfor jeg gjør det jeg gjør. Sånn er det for oss alle, uansett personlighetstype. Vi har noen helt særskilte gaver og talenter, som vi begynner å overdrive og som kan gjøre livet ganske slitsomt innimellom.

Lurer du på hva som er din gave og hvordan du kan utvikle disse enda mer?

Hvis du er nysgjerrig på de ulike Ennegramtypene, hva som er deres gave og hvordan disse gavene også kan bli en snubletråd på veien, kan du lese mer her.

Vi holder workshopen «Bli en bedre menneskekjenner» i Stavanger 4. og 5. februar (les mer om workshopen her). Der går vi i dybden av hver Enneagramtype og får forståelse for hvordan vi ofte forvrenger våre talent og lærer hvordan vi kan bruke dem på en mer positiv og konstruktiv måte.
Nedenfor kan du se et intervju som Jannecke Øinæs gjorde med Christine i sommer. Her får du en kort introduksjon til alle typene