Ja vi elsker 17.mai – eller?

17.mai er en dag som for mange forbindes med glede og hyggelige sosiale sammenkomster, mens andre forbereder seg på stress, familiegnisninger eller en forsterket følelse av å være alene. Forventningen om at dette skal være en gledens dag og forsøk på å møte disse høye forventningene, gjør oss mer sensitive enn vanlig. Hva skal til for at denne merkedagen blir en dag som gir deg energi?

Uansett hva du tenker når du tenker på 17.mai, så har disse tankene en stor innvirkning på hvordan dagen faktisk blir. Vi mennesker har en bekreftelsestendens – en trang til å lete etter eller tolke alt vi ser og opplever på en måte som bekrefter våre forestillinger og forventninger. Vi legger ikke merke til tegn på det motsatte, for vi elsker å kunne si: ”Der ser du, hva var det jeg sa!” Tendensen til å forvente noe negativt påvirker vår følelsesmessige tilstand og leder ofte til feilaktige tolkninger.

Hvis du for eksempel er en av dem som gruer deg til 17.mai fordi du tenker at du ikke er god på ”smalltalk” og kommer til å måtte forholde deg til en masse folk, så vil du sikkert oppleve at du sier noe tåpelig denne gangen også. Vet du på forhånd at det kommer til å bli ekstremt mye stress, kan du sikkert finne tegn på at det ble sånn i år igjen. Forbereder du deg på at et krevende famliemedlem eller en ekspartner vil skape dårlig stemning som vanlig, kan du sikkert regne med at du får som bestilt. Men hva hvis du tillot deg å tenke annerledes?

Det kan godt hende at det er vanskelig å komme i kontakt med feststemte folk i år også. Og kanskje er barna akkurat like uoppdragne og høye på sukker som i fjor. Likevel vil du håndtere det bedre dersom du skifter fokus. Let etter tegn på at du hører til. Se etter eksempler på god dynamikk i familien. Med det utgangspunktet får du en annen utstråling. Der var det jo noen som smilte til deg! Og barna takket faktisk høflig for den første iskremen de fikk.

4 tips for å få det beste ut av nasjonaldagen

  • Vær bevisst på bekreftelsestendensen: Har du negative forventninger til 17.mai, så begynn å lete etter tegn på det motsatte av det du frykter. Kanskje svigermor faktisk skryter av frokostbufféen for en gangs skyld?
  • Ta en forventningsavklaring: Hvilke ønsker og behov har du for dagen? Del disse med dem du eventuelt skal tilbringe dagen med og lytt til deres.
  • Senk ambisjonsnivået: Husk at du MÅ ingenting. Ved å akseptere at dagen ikke trenger å bli fantastisk er det større sjanse for at den blir bra.
  • Unngå å dømme: Folk er forskjellige og har ulike preferanser. Store sosiale sammenkomster er ikke for alle. Det må også være lov til å observere feiringen på TV skjermen, ta seg en tur i skogen eller reise vekk. Er du ufrivillig alene og synes det er vondt, akseptér at det er sånn akkurat i år. Ikke døm deg selv, men gi deg selv omsorg og bruk frustrasjonen som motivasjon til å skape endring i livet ditt.

Er du en av dem som nyter 17.mai feiringen ute blant kjente og ukjente – husk at et varmt smil eller en invitasjon til en liten samtale kan betyr så mye for en som kanskje har gruet seg til denne dagen.